Joskus

Joskus
Logo

22.5.13

Vanha rakkaus ei ruostu - uusi kohtaaminen Hilma af Klintin kuvien kanssa

"Törmäsin" Hilma af Klintiin jo ennen kuin olin tullut Arlandan tullin läpi. Tiesin, että Nykytaiteen museossa olisi kaikkein suurin hänen töidensä näyttely. En silti osannut varautua kohtaamiseen Arlandassa.

Hilma oli vaatimaton henkilö. Hänellä ei ole edes omaa hautakiveä, tai nimeä perheen sukuhaudassa. Nyt, lähes 69 vuotta hänen kuolemansa jälkeen, hän vaikuttaa olevan tärkeä henkilö. Mitähän hän sanoisi, jos hän näkisi kaikki nykyiset häntä koskevat "jutut".

Iloitsin jo etukäteen Hilman kohtaamisesta. Viimeisimmästä kerrasta, näyttelystä Liljevalchsin taidemuseossa, on jo kulunut yli 10 vuotta.

Ensimmäisen mahdollisen arkipäivän omistin tapaamisellemme Nykytaiteen museossa.

Kävelin sinne Kungsträdgardenin metron asemalta. Jo siellä, maan alla, kohtasin ensimmäiset kuvat.

Museon ulkopuolella oli rakastamani kuva Temppelimaalauksista. Koin saman hartauden sen edessä kuin aikaisemmilla kerroilla.

Tuntui melkein siltä, etten ehtinyt kyllin nopeasti näyttelysaliin. Reppu oli ensin vietävä säilytyslokeroon. Kameran voisin ottaa mukaan. Tauluja saisi kuvata ilman salamanvaloja. Mikä onni.












Näyttelysalissa
Tämä Nykytaiteen museon näyttelysali oli suurin, missä olin nähnyt Hilman af Klintin maalaukset. Valtavan kokoiset "kymmenen suurinta", jotka kuvaavat ihmisen eri ikäkausia, avautuivat ensimmäisinä näkyviin. Vastapäisessä nurkkauksessa oli ryhmä kuuntelemassa kertomusta taiteilijattaresta ja hänen töistään.

Palasin sisääntuloaulaan hakemaan tuolin. Sen jälkeen istuin pitkään jokaisen suuren maalauksen edessä. Samalla tavoin kuin aikaisemmilla kerroilla tunsin niistä lähtevän värähtelyn.

Tässä näyttelyssä oli esillä 263 Hilma af Klintin 1000. työstä. Monia niistä en ollut nähnyt koskaan aikasemmin. Näyttelyssä oli esillä myös taiteilijattaren luonnoslehtiöitä ja muistiinpanovihkoja. Hänen automaattikirjoituksella vastaanottamiaan viestejä oli nyt mahdollista katsella.

Esillä oli myös töitä, jotka eivät kuuluneet tähän "abstraktiin taiteeseen". Luonnollinen unikko loisti punaisena lasikaapissa.

Esittelyteksteissä  mainittiin Hilma af Klintin "jälkeen" tulleet maailmankuulut Kandinsky, Mondrian ja Malevich, joita on pidetty abstraktin taiteen edelläkävijöinä, vaikka he itseasiassa aloittivat myöhemmin kuin Hilma af Klint. Abstraktien taiteilijoiden joukossa mainittiin myös sveitsiläinen Emma Kunz,  jonka nimeä en ole nähnyt aikaisemmin tässä yhteydessä.

Nyt muistutettiin myös siitä, että Hilma af Klintin työt olivat osa tulevaisuutta. Hän oli vaatinut, ettei niitä asetettaisi esille ennen kuin vähintään 20 vuotta olisi kulunut hänen kuolemansa jälkeen.

Tämän näyttelyn teema oli "Hilma af Klint - välkommen till framtiden" - eli tervetuloa tulevaisuuteen.

Vietin paljon aikaa mustalla verhotussa huoneessa, jossa kolme suurta alttaritaulua olivat esille. Tämä pieni huone tuntui todelliselta temppeliltä kaikkien suurten valkoisella maalatuiden näyttelytilojen keskellä. Katselijat istuivat hiljaa tauluihin keskittyneinä. Kukaan ei puhunut.

Keskityin erityisesti tauluun, jonka keskellä oli ikään kuin suuri kultainen ja sykkivä aurinko.













Kiersin katsemassa pienet, ryhmiin asetetut maalaukset.


Museon aulassa oli joukko ihmisiä katsomassa Hilma af Klintistä kertovaa videota. Esittely tapahtuu ruotsiksi, mutta se on tekstitetty englanniksi.

Kirjakaupassa oli korteja ja mahtava näyttelyluettelo. Olin jo aikaisemmin ostanut  kaksi suurta luetteloa, ja arvelin, että ne riittäisivät. Mutta kun katselin tätä uusinta, totesin siinä kerrottavan asioista, joista ei ollut puhuttu aikaisemmin. Hilma af Klintin teosofinen ja antroposofinen tausta mainittiin jo aikaisemmin, mutta tässä uusimmassa luettelossa oli mukana myös hänen muistiinpanojaan niistä viesteistä, joita hän oli ottanut vastaan "Korkeilta Mestareilta", jotka ohjasivat hänen maalaustaan.

Ostin luettelon.

Näyttely päättyy 26.05.2013. Sen jälkeen se vaeltaa Eurooppaan. Ensin Berliiniin, missä se on esillä 15.06 - 06.10. Sen jälkeen taulut tulevat Picasso museoon Espanjan Malagassa. Siellä ne ovat 21.10.2013 - 09.02.2014 välisen ajan. Arvelen, että tapaamme Malagassa.

Kirjotin jo kauan sitten Hilma af  Klintistä.


Ja hyväksi lopuksi laitan vielä linkin Helsingin sanomissa olleeseen artikkeliin. Hilma f Klintin maalauksilla on jokaiselle oma sanomansa.

Toukokuu 2013, ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar