Aurinkosymboli Palenquesta.
Wilson G.Turner: Maya Designs
|
Mayojen tavallinen aurinkovuosi oli pituudeltaan 365,2420 päivää. Yleisesti länsimaissa käytössä olevan, vuodelta 1582 AD peräisin olevan, gregoriaanisen kalenterin mukaan aurinkovuoden pituus on 365,2425 päivää. Nykyisten astronomisten menetelmien avulla aurinkovuoden todelliseksi pituudeksi on laskettu 365,2422 päivää. Mayat olivat laskeneet myös muihin taivaankappaleisiin liittyviä ajanjaksoja. Näihin kuuluvat mm. Venus, Merkurius, Seulaset, Sirius. He tiesivät Uranuksen ja Neptunuksen olemassaolosta jo kauan ennen kuin ne virallisesti ”löydettiin”. Mayat tutkivat myös Auringon pilkkuja ja Auringon- ja Kuun pimennyksiä.
(Wilson G.Turner: Maya Designs)
|
On olemassa myös tietoja siitä, että 600 luvulla AD. Xochicalcossa Meksikon ylätasangolla järjestettiin astronomien kongressi. Mayojen ”tähtimestarit ” kokoontuivat siellä keskustelemaan lähestyvästä Auringonpimennyksestä.
Ehkä suurelle yleisölle vähemmän tunnettu tarkkailupaikka on ollut Yukatanin niemimaalla, Karibian meren puoleisella rannalla sijaitseva Tulum. Alueeseen paneutunut Hugh Harleston Jr. toteaa, että täällä meren rannalla oli helpompi suorittaa laskutoimituksia kuin ylänköisen sisämaan observatorioissa. Hänen mielestään myös alueen rakennusten mittasuhteet ja rakennustapa kertovat korkeatasoisesta astronomian ja astrologian tuntemisesta.
Hugh Harleston Jr. on työskennellyt yhdessä meksikolaisen Héctor Calderón´in kanssa, joka onnistui vuonna 1968 ratkaisemaan ns. Perezin koodeksin salat, ja löysi Maya-eläinradan tiedot. Tämä koodeksi sai nimensä yksinkertaisesti siitä, että tiedot sisältävät Mayapergamentit löytyivät kuoresta, joka oli osoitettu Señor Perezille, kuka hän sitten lienee ollutkaan.
Espanjalaiset valloittajat tuhosivat aikoinaan suurimman osan Mayojen kirjoista, joita he pitivät paholaisen työnä ja taikauskona. Jostain syystä Mayojen linnunrataa esittelevä 22 sivun laajuinen pergamentti oli ajautunut Pariisiin kansalliskirjastoon. Sieltä se löytyi erään takan vieressä olevasta korista vuonna 1859. Pölyn ja lian alta paljastui osin homeen ja tupajumien turmelema aarteen sisältö. Minulla on kopio tästä pergamentista, mutta valitettavsti en pysty lukemaan siitä kuin muutamia symbooleja.
Suomalainen mayatutkija Juha Hiltunen on ilmeisesti myös pohtinut tätä mayojen eläinratakysymystä koskapa hän "Mayamaa" kirjassaan (yhdessä Jyrki K. Talvitien kanssa, vuodelta 1993) mainitsee tämän. Hänen tietolähteidensä mukaan Mayoilla oli luultavasti käytössään 13- merkkinen eläinrata. Merkintöjä siitä on hänen mukaansa olemassa kolmessa eri lähteessä. Juha Hiltunen kertoo, että auringon kulkuviiva ”kulkee” tosiasiallisesti 13 tähdistön kautta. Tämä tieto on peräisin ajalta noin 150 e Kr. Tosin Mayamaa-kirjassa mainittujen konstellaatioiden nimet poikkeavat hiukan Hugh Harleston Jr:n n mainitsemista, samoin kuin merkkien järjestys. Oletettavasti Harleston ja Hiltunen perustavat tietonsa eri koodekseihin. Tässä yhteydessä olen valinnut Harlestonin välittämät tiedot.
Mayojen eläinradassa tarkkaillaan yksilöä ”ylhäältä universumista alas Maahan päin”. Näin se poikkeaa nykyään jo yleisestä länsimaisesta (kreikkalaisesta tai kaldealaisesta) tarkkailutavasta, jonka suunta on ”Maasta taivaalle”. Hugh Harleston Jr. korostaa myös kirjassaan ”El Zodiaco Maya”, että länsimainen on itse asiassa 2000 vuotta jäljessä ja perustuu oletettuihin planeettojen asemiin. Maya-astrologiassa ja sen merkkien yhteydessä planeettojen tämänhetkinen tilanne on huomioitu.
Mayojen eläinradan ja länsimaissa vakiintuneen eläinradan merkit eivät vastaa toisiaan.
Mayojen eläinradan ja länsimaissa vakiintuneen eläinradan merkit eivät vastaa toisiaan.
Hugh Harleston jr. vertaa mayojen astrologiaa ja perinteistä eli kreikkalaista toisiinsa ja toteaa, että molemmat ovat käyttökelpoisia. Mutta niillä on Hänen mukaansa yksi merkittävä ero: ”kreikkalainen kuuluu menneisyyteen, mayojen kuuluu moniulotteiseen tulevaisuuteen. ”
Mayoille tähtien antamat viitteet olivat tärkeitä uudelle ihmisyksilölle . Heillä oli erityisiä taulukoita, aivan niin kuin nykyaikaisilla astrologeilla. Vastasyntyneen ”kohtaloa” päätellessä otettiin huomioon tämän oma syntymäaika, ja sen ilmoittama tähtimerkki. Lisäksi olivat tärkeitä hänen syntymätähtimerkkiään vastapäätä oleva merkki, samoin kuin sen molemmilla puolilla olevat merkit. Nämä merkit kertovat henkilöön vaikuttavista positiivisista aspekteista sekä kertovat mitkä voivat olla esim. lapsuudesta periytyvät epäsuotuisat tapahtumat, yhteydet tai vaikutukset.
Tämän lisäksi huomioitiin jos henkilö oli syntynyt jonain 6 erityisestä päivästä. Näillä yksilöillä oli mahdollisuus kehittyä Halach Winich´iksi. (Mm.henkilöt, jotka olivat syntyneet kevät- ja syyspäiväntasauksen päivinä tai talvi- ja kesäpäivänseisauksen päivinä).
Mayojen eläinrata kertoo ”rakkaudesta Mayatyyliin”, eli rakkauskokemusten muodoista vaihteluineen. Se kertoo niistä tähtikonstellaatioista, jotka olivat yksilön yötaivaalla hän syntymäpäivänsä aikaan. Nämä puolestaan esittävät passiivisia ja negatiivisia vaikutteita, jotka voivat olla vastoinkäymisiä avautuvaa tietoisuutta etsivän henkilön tasapainotuksessa. Periaatteena on se, että kun henkilö tuntee negatiiviset taipumuksensa, niin pystyy myös hakemaan apua työskennelläkseen niiden kanssa. Näin ne henkilöt, jotka opiskelevat laajentaakseen tietoisuuttaan, etsivät tiellään jo kauemmaksi edenneiden mestareiden opetusta.
Hugh Harleston on etsinyt ”Mayataivaankappaleille” Länsimaissa käytettyjen konstellaatioiden nimet. Kaikille jatkossa mainituille taivaankappaleille en valitettavasti ole löytänyt suomenkielistä nimeä.
Mayapohjaiseen 13-kuu(kaude)n kuukalenterin laskuun tottuneet voivat todeta, että Mayojen eläinradan merkeillä on samat ”Eläinhallitsijat” kuin tällä 13 kuun kalenterilla. Alkamispäivässä on yhden päivän ero. Hugh Harleston Jr. aloittaa ”vuotensa” 21. maaliskuuta vastaavasta päivästä, eli kevätpäiväntasauksesta. 21/3. Kevätpäiväntasaus =. Tänä päivänä Aurinko on Yukatanilla, Tulumissa täsmälleen itäisessä horisontissa merenpinnan tasolla.
Tätä päivämäärää käytetään joissain muissakin Mayojen kalentereissa vuoden alkamispäivänä. 13 Kuun kuukalenteri alkaa sen sijaan 26.7 vastaavasta päivästä. Heinäkuun 26. päivä liittyy Sirius tähden heliakaaliseen nousemiseen pohjoisella latitudilla 19,5 N, mikä on Auringon pyramidin asema Teotihuacanissa (lähellä Mexico Cityä). Tämä pyramidin toimintaperiaate on olla eräänlaisena "kalibrointikivenä", jonka tarkoituksena on olla koko Maaplaneetan tahdistaja. Tänä päivänä Sirius nousee ennen Aurinkoa ja on hetken näkyvissä.
Tässä Mayojen eläinradan läpikäynnissä nämä molemmat kalenterilaskelmat, eli ”vuoden alkamispäivät” on huomioitu päivien lukumäärien yhteydessä.
Ma´al-oob-k´in:
”Olkoon sinulla suuri määrä jumalaisia päiviä"
(olkoon sinulla terveyttä ja pitkää ikää!)”
Lähteet:
Lähteet:
José Argüelles: Dreamspell -Uniloitsu
Hugh Harleston Jr: El Zodiaco Maya Editorial Diana, Mexico, 1991
Carter Scott: Los Mayas, M.E. EDITORES S.L.
Juha Hiltunen, Jyrki Talvitie: Mayamaa , Tietoteos Oy,1993
Maya-astrologiaa on julkaistu Kulta-Aika lehden numeroissa vuosina 2003 ja 2004
©Gracia Penttinen
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan.
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan.
Olen jakanut jokaisen "merkin" omaksi kirjoituksekseen.
Myyttinen kutsu
Vanhan maailman Kalentereista
Mayasymbooleista Niinalla, ja muille kiinnostuneille:
Aikaisempia mayatekstejäni
- HAUKKA 8. helmikuuta. - 8. maaliskuuta
- JAGUAARI 9. maaliskuuta – 5. huhtikuuta
- KOIRA 4. huhtikuuta - 3. toukokuuta
- KÄÄRME 4 – 31. toukokuuta
- KANI 1. kesäkuuta - 28. kesäkuuta
- KILPIKONNA 29. kesäkuuta – 26. heinäkuuta
- LEPAKKO 27. heinäkuuta – 23. elokuuta
- SKORPIONI 24. elokuuta – 20. syyskuuta
- PEURA 21. syyskuuta – 18. lokakuuta
- PÖLLÖ 19. lokakuuta – 15. marraskuuta
- RIIKINKUKKO 16. marraskuuta – 13. joulukuuta
- LISKO 14. joulukuuta – 10.tammikuuta
- APINA 11.tammikuuta – 7. helmikuuta
Planeetoista ja tähdistä mayojen maailmassa
- Planeetoista ja tähdistä Mayojen maailmassa osa 1
- Planeetoista ja tähdistä Mayojen maailmassa osa 2
- Planeetoista ja tähdistä Mayojen maailmassa, osa 3
- Planeetoista ja tähdistä Mayojen maailmassa, osa 4
- Planeetoista ja tähdistä Mayojen maailmassa, osa 5 Kiintotähtiä
- Planeetoista ja tähdistä Mayojen maailmassa, osa 6
Muut mayajuttuni
Vanhan maailman Kalentereista
Mayasymbooleista Niinalla, ja muille kiinnostuneille:
Aikaisempia mayatekstejäni
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar